Alumni of the University of Pristina

Универзитет и алумнисти.

Заједно.

Uticaj veštačke inteligencije na svakodnevni život

Main Forums Theme story Uticaj veštačke inteligencije na svakodnevni život

Tagged: 

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #3045
  Валентина
  Participant

  Šta je to veštačka inteligencija i kako utiče na našu svakodnevicu?

  U današnjem digitalnom dobu, veštačka inteligencija postaje sve prisutnija i neizbežna komponenta naše svakodnevice.
  Na koji način AI menja način na koji radimo, komuniciramo i živimo, uključujući prednosti i potencijalne rizike?
  Hajde da podelimo iskustva!

  #3046
  Mira
  Participant

  Nisam imala iskustva u tom segmentu.

  #3047
  Милош
  Participant

  Корисна је уколико је користите правилно нпр. да ваше текст преформулише да звуче више формално. Поред текста можете је користити за израду и обраду фотогражија. Наравно бесплатне верзије су лимитиране.

  #3051
  Anonymous
  Inactive

  Вештачка интелигенција (ВИ) постаје саставни део свакодневног живота, побољшавајући комуникацију, здравство, транспорт, кућну аутоматизацију, забаву и образовање. Персонализованим интеракцијама и препорукама подржава дијагностику, помаже развоју аутономних возила, побољшава удобност и безбедност у кући, креира јединствен садржај и омогућава адаптивно учење и др. Иако доноси бројне предности, важно је решавати етичка питања као што су приватност, пристрасност и одговорност. Одговоран развој и примена ВИ су неопходни за њен позитиван утицај на друштво. ВИ може производити представе сличне људским али не разуме наше мисли и осећања што ограничава интеракције са овом технологијом. Када се ради о примени ВИ у образовању истраживања су показала да се може примењивати уз контролисане услове који подстичу сарадњу студената и учешће у ваннаставним активностима, тј. ВИ требамо посматрати само и искључиво као алат који помаже у решавању компликованих проблема у циљу добијања ефикаснијих исхода а никако као продукт за довијање готових решења и закључака.

  Dhruvitkumar & Talati, & Blessing, Joe & Smart, George & Samuel, Adebis. (2024). TITLE AI (Artificial Intelligence) in Daily Life. 600o. 35.
  Vic, Dan & George, Christopher & Ogunrinde, Victor. (2024). Enhancing Everyday Life: How AI is Revolutionizing Your Daily Experience.
  Cozman, Fabio & Domingos Cordeiro, Veridiana. (2024). Chapter 2- Artificial Intelligence and everyday knowledge. 10.1007/978-3-031-30438-5.
  Domingos Cordeiro, Veridiana & Cozman, Fabio. (2024). Artificial Intelligence and Everyday Knowledge. 10.1007/978-3-031-30438-5_2.
  Machado, Andreia & Rodrigues dos Santos, João & Sacavem, Antonio & Sousa, Maria. (2024). Digital Transformations: Artificial Intelligence in Higher Education. 10.1007/978-3-031-52296-3_1.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

New Report

Close